Keresés a blogban

2009. szeptember 30.

Favicon a blogger bloghoz - Favicon for your Blogger's blog

A favicon az az ikon, amely a böngésződ címsorában a blogod címe előtt áll, illetve megjelenik a böngésző lapjainak fülecskéin is a blogod neve előtt.


Az elnevezés a favourites icon = kedvencek ikon rövidítése, és valójában arra való, hogy ha az olvasód eltette a honlapodat a kedvencekbe, akkor annak megnyitásakor az egyéni ikon alapján könnyebben rátaláljon a lapodra a kedvencek listájában. Valamiféle logószerű ikonocska ez, amelyet ma már minden weblaphoz illik elkészíteni, egyéni képecske, melynek mérete általában 16x16 pixel, a kiterjesztése pedig .ico


Ilyen ikont számtalan helyen online generátorokkal készíthetsz magadnak. Vagy te megrajzolod képpontonként, vagy pedig meglévő képből készítesz egyet. Mivel az ikon nagyon pici, ezért nem tanácsos részletekben gazdag képből készíteni. Ilyen generátort találsz pl. itt:

http://tools.dynamicdrive.com/favicon/
http://www.favicon.cc/
http://www.favicongenerator.com/
http://www.favicon.co.uk/

Ha elkészítetted a faviconodat, akkor hozzá kell rendelned a blogodhoz, de előtte valahová fel kell töltened, hogy ki tudjad linkelni. A Picasa webalbum .ico kiterjesztésű fájlt nem enged feltölteni (számára ismeretlen ez a formátum), tehát csak a webhelyeden keresztül lehetséges az ikon tárolása.
Hozz létre egy saját webhelyet a Google fiókban. (http://sites.google.com/)
Menj a főlapra, és csatold a fájlt.
Egy másik böngészőlapon menj be a blogodba, és hozz létre egy bejegyzést pl. Faviconom címmel, de ne tedd közzé, csak piszkozatban mentsd. A kódrészletek beírásához használd ezt az online konvertert. Azt is megteheted, hogy nem egy bejegyzésben írod meg a kódot, hanem megnyitod a Jegyzettömböt, és egy txt fájlban csinálod meg a következőket, ide viszont simán berakhatod a kódokat konvertálás nélkül:
A webhelyeden kattints a fájl nevére, és a megjelenő új ablakban a címsorból másold ki a címet, és illeszd be a bejegyzésbe (vagy a txt-be).
Ilyesmit fogsz látni:

http://7333238192416730029-a-1802744773732722657-s-sites.googlegroups.com/site/wiselady/Home/favicon.ico?attachauth=ANoY7co3-54DEG8Gk43y552x0c4t1HvvQhLWYM_hV_a1g_BgN9fO7XMQpHvuruRAlxamclyeTOrrtC7w_
f07jr5yWSPcCVKG5lZbAv2jzM6C5KB6-mUfvd3qckAQHVey7TMO3t2Q90hd4j9KrfrVVwbOhlirzW_S8An6Z3TetLmnfSzB833D-wGSwIAViVNA38PD6z3EOo8TWivcbLVGOvGHpAFw5-h8Uw%3D%3D&attredirects=0


Töröld ki a pirossal jelzett felesleges részt, a maradék a faviconod elérési útja:

http://7333238192416730029-a-1802744773732722657-s-sites.googlegroups.com/site/wiselady/Home/favicon.ico

Most írd be a következő kódot a bejegyzésbe (vagy a txt-be):

<link href='atefaviconodelérésiútja' rel='shortcut icon' type='image/ico'/>

Mentsd piszkozatban a bejegyzést (vagy mentsd el a txt fájlt), majd másold ki ezt a kódot.
Most menj ide:
Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szerkesztése
Keresd ezt a részt
]]></b:skin>

  </head>
Illeszd be a kettő közé az előbb kimásolt kódot:
]]></b:skin>
<link href='atefaviconodelérésiútja' rel='shortcut icon' 
type='image/ico'/>
  </head>
Mentsd el a sablonod.
Nézd meg a blogodat, a faviconnak ott kell lenni a címsorban.

Animált favicon készítése.

2009. szeptember 29.

Fájltárolás - Free Online Storage

Már volt szó róla, hogy egy bloghoz előbb-utóbb szükség van olyan helyre, ahol a bloghoz tartozó fájlokat tárolni tudod. Ennek egy módját a Google fiókon belül már említettem.


Egy másik lehetőség, az online fájltároló helyek használata. Ebben az eszközben sokkal több is rejlik, mint egyszerűen a bloghoz tartozó fájlok tárolása. Ezen a helyen tarthatod bármely fájljaidat, ha akarod, csak te férhetsz hozzájuk, ha akarod, megoszthatod másokkal is, így más is láthatja, letöltheti. Fontosabb dolgaid feltöltheted, nem kell magaddal vinni pendrive-ot, bárhonnan folytathatod a munkádat, ahol internet van.
Használhatod a tárhelyet zenéid tárolására is, erre speciálisan szakosodott tárhelyek is léteznek. Ha beírod a keresőbe: online storage free, nagyon sok lehetőség közül választhatsz. A használatuk egyszerű, regisztrálnod kell, majd belépés után egy egyszerű mappa és fájlkezelő felületen tudod menedzselni a dolgaidat.
A Mashable összegyűjtött 80 lehetőséget, ezek közül van fizetős és ingyenes is. Válogass közülük:

http://mashable.com/2007/07/28/online-storage/

2009. szeptember 28.

Fájltárolás - Webhely a Google fiókban

Ha komolyabb dolgokat is meg akarsz valósítani a Blogger blogodban, előbb-utóbb beleütközöl abba a problémába, hogy a bloghoz tartozó fájlokat valahol, nyilvánosan elérhető helyen tárolnod kell. Ez már akkor is felmerülhet, ha egy jól megtervezett sablont akarsz készíteni vagy feltölteni. A bloghoz tartozó képeket tárolhatod a Picasa webalbumban, de már egy ico (ikon) fájlt, vagy egy javascriptet nem tudsz sehol elhelyezni, vagy ha pl. letölthető fájlokat szeretnél közzétenni a blogban, akkor azokat is kell valahol tartanod. Ha van máshol tárhelyed, ingyenes vagy vásárolt akkor nincs gond, azt felhasználhatod a Blogger bloghoz is. Az ingyenes tárhelyekkel azonban az a baj, hogy nem szeretik, ha egy másik weblaphoz használják tárolóhelyként, hanem saját honlapnak is kell működnie rajtuk. Ezért , ha felfedezik, hogy háttér tárhelyként használod, akkor letiltják.
Oldjuk meg ezt a gondot a Google fiókon belül.

http://sites.google.com/
Itt regisztrálj be a Google fiókhoz tartozó címeddel, akkor ezután meg fogod találni a fiókodból a webhelyedet.
A bloghoz tartozik egy fiók. Ha bemész, ott találsz egy Webhelyek szolgáltatást is, ami arra való, hogy itt saját webhelyet, azaz honlapot hozhatsz létre. Kattints a linkre és töltsd ki, amit kell, így lesz egy webhelyed, amit a fiókból bármikor elérhetsz. Ügyelj arra, azt válaszd, hogy legyen megosztva mindenkivel a világon. Ha akarod, ezt teljes honlappá is fejlesztheted, én most csak fájltárolási szempontból beszélek róla.
Ha létrehoztad a webhelyed, akkor ide lépve bármikor elérheted. A Saját webhelyek alatt ott találod a nevét, kattints rá. A főoldalra jutsz. A főoldalon alul van egy fájlcsatolási lehetőség. Ezzel tölthetsz fel fájlt ehhez a webhelyhez. A Tallózás gombbal megkeresed és megnyitod, ekkor a feltöltött fájl neve és mérete a főoldalon egy listában lesz látható.
Ha ezt a fájlt használni akarod a bloggeres blogodban, akkor tudnod kell az elérési útját (URL), hogy hova linkeljél a blogspotból.
Ezt úgy tudhatod meg, hogy a webhelyen lévő listában rákattintasz a fájlra (példánkban ez a fájl a clipboard.swf), ami vagy megnyílik, vagy csak egy üres ablakot látsz. Most felül a böngésző sorában lévő címet másold ki, valami ilyesmi lesz:

http://7333238192416730029-a-1802744773732722657-s-sites.googlegroups.com/site/wiselady131/Home/clipboard.swf?attachauth=ANoY7cpvA6pKzGwifY-SQ0BAtwIfETnTe20ZOjlmZkLicBQQY0kiR2_Ts7bX4rNnLlvSVl1PasK-73QjugDeDQilc0o7N0b-azLJk2XoSH9xGBVJTVQIVvPKUIFitnjT-H8NAYwu-PRu0bnlugnp5EnPERUmGkdbiK_xiRdF4bm2byWVefYok-VM4FGQYCGtiHmMTSK3uiN1dIX5v0A-3Ci67in3XfQ6KA%3D%3D&attredirects=0

Ebből a piros részre nincs szükség, csak addig kell, ahol a fájlnév véget ér, töröld a többit. Így megkapod a fájl elérési útját. Ezt linkelve a blogspotból, felhasználhatod ezt a fájlt a blogodban.

http://7333238192416730029-a-1802744773732722657-s-sites.googlegroups.com/site/wiselady131/Home/clipboard.swf

2009. szeptember 27.

Kódrészlet beszúrása bejegyzésbe - Code-text to the post

Nekem, ebben a blogban sokszor előfordul, hogy a HTML-kód egy részletét akarom megjeleníteni a bejegyzésemben. Hiába írom be kézzel vagy másolással, a szerkesztő úgy értelmezi, hogy egy végrehajtandó kód ez, és nem jeleníti meg, hanem teljesíti a kód utasításait.

Egy kiváló online eszközt találtam, amely beszúrhatóvá konvertálja a kódokat.

Ha valami miatt szükséged van arra, hogy kódrészletet szúrj be bejegyzéseidbe, azt a legegyszerűbb módon így teheted meg:

Nyiss új fület a böngészőben.
Írd be ezt a címet:

http://francois.schnell.free.fr/tools/BloggerPaste/BloggerPaste.html

A beszúrandó kódot konvertáld, majd vágólapon keresztül illeszd be a posztba.

2009. szeptember 25.

Címkefelhő - Tagcloud

Ha akarod, beállíthatod, hogy a címkéid címkefelhőben jelenjenek meg. A régi címke megjelenítést is meghagyhatod, hiszen ez a te tartalomjegyzéked. A címkefelhővel színesítheted a blogod.


2009. szeptember 23.

Címkék helyes használata - Labels

A bloggeres blogod egyetlen lapból áll, a főlapból. Ehhez tartozik a Blogger által generált html oldal, amelyen a teljes cikk van a megjegyzésekkel együtt. Te nem tudsz új lapot létrehozni, mint pl. a Wordpress-szel blogolók. Ezért a navigáció szerepét a címkék töltik be. Valahányszor létrehozol egy címkét, egy navigációs pontot hozol létre.
A navigáció akkor jó, ha kevés címszó alá csoportosítja a bejegyzéseket. Helytelen tehát az az általánosan elterjedt gyakorlat, hogy a bejegyzéshez számos címkét rendelnek, mert nem megkönnyíti, hanem megnehezíti a cikkek közötti keresést. A bejegyzéseid csoportosítsd a minimálisan szükséges témakörökbe, ehhez rendelj hozzá egy-egy címkét.
Pl. ha Rakott krumpli a bejegyzés címe, sorold be Egytálétel címke alá. Felesleges neki krumpli, tojás stb. címkét adni. A blogolót az motiválja erre, hogy azt szeretné, ha az olvasó a krumpli szóra keresve is megtalálná ezt a bejegyzést. Ez azonban nem így van, a túl sok címke nem rendszerezi a bejegyzéseket átlátható csoportokba. Ha az olvasó a krumpli szóhoz kapcsolódó cikkekre kíváncsi, akkor nem a címkét használja, hanem az oldalhoz tartozó keresőmezőt! Ide beírva a krumpli szót, az összes cikk megjelenik, amelyben a krumpli az egyik alapanyag. A kilométer hosszú címkelista elriasztja azt az olvasót, aki egy konkrét témakörben olvasgat a neten, és nincs kedve végigbogarászni a zavaros címkehalmazt, hanem továbbmegy, és máshol fog keresni. Másik gyakori hiba, hogy a címke nem pontos, nem adja meg egyértelműen a csoportot, különösen "vicces" címkék esetében van így.

2009. szeptember 21.

Ingyenes gasztro fejlécek - Free food headers

Kattints a képekre, majd egér jobbgomb, kép mentése.



2009. szeptember 19.

A blogsablonod képei 2.

Mielőtt hozzákezdesz, mentsd el a régi sablonod. Ha nem jól csináltál valamit, akkor vissza tudod állítani a blogodat!





  1. Készíts egy mappát a számítógépeden pl. sablonomkepei néven.
    Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szerkesztése (vez.sab. kibontása nem kell kipipálni)
    A kód elején keress, míg nem találsz egy hivatkozást arra, hol vannak a képek. Pl.:

    /* Layout */
    #outer-wrapper {
    background: url('http://i379.photobucket.com/albums/oo234/giselej/bg_top-2.png') repeat-x center top;
    width: 100%;
    margin: 0px;
    padding: 0px;
    float: left;
    clear: both;
    }
  2. Nyiss új lapot a böngészőn, és a piros színű hivatkozást írd be. Most megtaláltad a képeket. Mentsd le őket egyenként a sablonomkepei mappába a gépedre. Ezt a lapot be is csukhatod.
  3. Most menj a bejegyzések fülre, és írj egy új bejegyzést pl. Sablon képek címmel, de ne tedd közzé, csak piszkozatban mentsd el. Töltsd fel ide az összes képet, pl. "nagy" méretben. Mindegyik közé tegyél egy üres sort, így jobban fogod látni. Ha kész, mentsd.
    Válts át HTML-kód nézetre (itt a posztnál!), ne Írás-ban legyél. Ilyeneket látsz (Explorerben nézve):

    <a href="http://4.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTe0aXcWQI/
    AAAAAAAACDE/4IA3LNvBQQo/s1600-h/bgr_body_top.png
    "><img style="display:block; margin:0px auto 10px; text-align:center;cursor:pointer; cursor:hand;width: 400px; height: 119px;" src="http://4.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTe0aXcWQI/
    AAAAAAAACDE/4IA3LNvBQQo/s400/bgr_body_top.png" border="0" alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5383172446626797826" /></a>

    <a href="http://4.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTet7suOkI/
    AAAAAAAACC8/GLdlbWOJF2U/s1600-h/bgr_body_end.png
    "><img style="display:block; margin:0px auto 10px; text-align:center;cursor:pointer; cursor:hand;width: 400px; height: 57px;" src="http://4.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTet7suOkI/
    AAAAAAAACC8/GLdlbWOJF2U/s400/bgr_body_end.png" border="0" alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5383172335315335746" /></a>

    <a href="http://3.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTefZn742I/
    AAAAAAAACC0/1Jcnl9kWLjo/s1600-h/bgr_board.png
    "><img id="BLOGGER_PHOTO_ID_5383172085650285410" style="DISPLAY: block; MARGIN: 0px auto 10px; WIDTH: 200px; CURSOR: hand; HEIGHT: 27px; TEXT-ALIGN: center" alt="" src="http://3.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTefZn742I/
    AAAAAAAACC0/1Jcnl9kWLjo/s200/bgr_board.png" border="0" /></a>


  4. Minden képnél hagyd meg a pirossal jelölt részt, a többit töröld ki. Ments. Ez marad:

    http://4.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTe0aXcWQI/
    AAAAAAAACDE/4IA3LNvBQQo/s1600-h/bgr_body_top.png

    http://4.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTet7suOkI/
    AAAAAAAACC8/GLdlbWOJF2U/s1600-h/bgr_body_end.png

    http://3.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTefZn742I/
    AAAAAAAACC0/1Jcnl9kWLjo/s1600-h/bgr_board.png

  5. Mindegyikből töröld a piros részt: -h
    Csak az s1600 maradjon.
  6. Készen vannak a kép hivatkozások:

    http://4.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTe0aXcWQI/
    AAAAAAAACDE/4IA3LNvBQQo/s1600/bgr_body_top.png

    http://4.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTet7suOkI/
    AAAAAAAACC8/GLdlbWOJF2U/s1600/bgr_body_end.png

    http://3.bp.blogspot.com/_pHfsk7ExMQA/SrTefZn742I/
    AAAAAAAACC0/1Jcnl9kWLjo/s1600/bgr_board.png

  7. Nyiss új lapot a böngészőben és menj be a blogodba
  8. Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szerkesztése
  9. Bogarászd végig a kódot, keress meg minden képet, és szúrd be ezekre a helyekre egyenként a Sablon képek bejegyzésből az új hivatkozásokat a régiek helyett. Pl.:

    /* Layout */
    #outer-wrapper {
    background: url('ideszúrdbe') repeat-x center top;
    width: 100%;
    margin: 0px;
    padding: 0px;
    float: left;
    clear: both;
    }
  10. Mentsd el a sablont.

2009. szeptember 18.

A blogsablonod képei 1. - Template's images howto 1.

Aki lecserélte a blogsablonját egy korszerűbb és dizájnosabb sablonra, azt egy napon kellemetlen meglepetés érheti. Egyszercsak eltűnnek a sablon kinézetét alkotó képek, és egy kis képecske jelenik meg a helyükön, pl. így:



Ez annál hamarabb bekövetkezik, minél többen látogatják az oldalad.
Az ok a következő:
A sablon képei fájlok, melyeknek fizikailag is lenniük kell egy olyan tárhelyen, amelyet mindenki elérhet. Innen vannak kilinkelve. A dizájnerek általában egy ingyenes fotómegosztóra töltik fel a képeiket (pl. Photobucket), hogy bárkinek letölthetőek legyenek. Ezt "normális"honlap esetén úgy oldjuk meg, hogy a honlaphoz tartozó fájloknak saját tárhelyük van, amelyet fizikailag is elérhetsz, ugyanúgy, mint a számítógépeden tárolt fájlokat. A blogspoton azonban nincs a felhasználó által elérhető tárhely biztosítva. A képek tárolását úgy oldották meg, hogy a Picasa webalbumon (ami szintén ingyenes képmegosztó) tarthatod őket.
Valahányszor valaki megnyitja a blogodat, a gépére töltődnek a sablonod képei, és a képernyőn összerakódik belőle a kód alapján a kinézet. Na most, ha sokan töltik le, akkor az nagyobb adatforgalmat jelent, melyet a képmegosztó észlel és letiltja. Elegendő sávszélességet pedig csak díj ellenében vehetsz igénybe. Másik lehetséges ok, ha az, aki feltöltötte a képeket, eltávolítja őket onnan, tehát megint tönkremegy a sablonod.
Ezért meg kell oldanod, hogy a sablonod képeit te tároljad, és csak te módosíthasd. Ezt kétféle módon oldhatod meg. Van saját tárhelyed valahol (ingyenes vagy vásárolt), ekkor nincs gond, ftp-vel feltöltöd és belinkeled őket a sablon kódjába.
Ha nincs saját tárhelyed, akkor viszont a Picasa albumon keresztül kell ugyanezt megtenned.
Ennek a technikáját a második részben ismertetem.

2009. szeptember 17.

Kérdés: Navigációs linkek testreszabása

KAnya írta...
Szia, fú, nagyon vágytam egy ilyen oldalra, köszi, hogy csinálod! Sajnos nem boldogulok egy telepített sablon testreszabásával, ha megnézed a blogomat (www.mindenfeletapasztalat.blogspot.com) a jobb sarokban nem tudom, hogyan kell átírni a home, contact, faq stb. cimkéket és mögéjük tenni a tartalmakat. Köszi, ha segítesz, meg minden egyebet is!

Ebben a cikkben már volt szó arról, hogyan kell a linkeket beállítani.

Két dolgot tehetsz:
- vagy linkekre írod át (pl. ide lehet tenni a Bloggerbe való belépést, vagy az analyticsbe való bejutást, vagy az emailedbe való bekukucskálást, vagy másik blogodra linkelsz stb.
- vagy olyan linket használsz, ami a saját blogodban linkel egy címkére
A blogodat átnézve, nem találom jónak, hogy a címkék összevissza vannak, a kaják keverve jelennek meg a betegségekkel. Csoportosítsd külön őket (2-3 nap múlva lesz poszt nálam erről!). Például csinálj egy receptek címkét, és minden kajának adj ilyen címkét is, stb.

Neked ezt kell keresned a kódban kb. középtájon, vagy lejjebb. Be kell pipálnod a vezérlősablonok kibontását. (A kép rákattintásra nagyobb lesz.)



Az első linket ne bántsd, maradjon a home, esetleg az elnevezést átírhatod Kezdőlap szóra.
Az utolsóban a mailto: után a # helyére írj email címet
A középső kettőt arra használod, amire szeretnéd.
Pl. ha lesz a kajáknak receptek címkéje, akkor ide tehetsz egy Receptek linket, és akkor erre kattintva csak a receptek jelennek meg. (a Katalógusnál rákattintasz a receptek szóra, megnézed mi van a böngésző felső részén, és ezt a címet másolod a # helyére, a FAQ szót átírod Receptek szóra.
Vagy, itt akarsz ki-be mászkálni a blog és az Irányítópult között. Akkor a # helyére ezt írod: https://www.blogger.com/start/ és az About szót átírod Blogger vagy Login szóra
Vagy, van egy másik blogod, akkor a # helyére beírod a blog URL címét, az About szót átírod Másik blogom szóra.
Remélem érthető volt.
Fontos! Mielőtt belepiszkálsz a kódba, feltétlenül mentsd el a mostani sablonod, így ha valami nem sikerül, abból vissza tudod állítani.

2009. szeptember 16.

A bejegyzésre mutató link - Mire való?

A bejegyzésre mutató link arra való, hogy más blogjából tudok cikket írni közvetlenül a saját blogomba, anélkül, hogy elmászkálnék. Feltéve, hogy be vagyok jelentkezve a Google fiókomba. Például az ezt megelőző cikket Altair blogjából írtam és tettem közzé.



Próbáld ki te is! Írj bejegyzést más blogjából a saját blogodba!
Menj el valakinek a blogjába - nyiss meg egy cikket. Alul lesz:
Rákatt A bejegyzésre mutató link - re
Rákatt a Link létrehozása

Lesz egy felugró ablak:
Átírhatod a címet
Az alsó részbe szöveget írhatsz.
Ha meghagyod azt a linket, amit automatikusan ad, akkor a te cikkedben lesz egy olyan link, ami ehhez a cikkhez hoz el, ahonnan a bejegyzést küldted.
Ha akarod, akkor ezt a linket ki is törölheted.

Ha több blogod is van, akkor a jobb felső sarok ablakocskájában kiválaszthatod, melyikbe küldöd a cikket. Ha akarod, azonnal közzéteszed, ha nem, akkor piszkozat lesz belőle nálad.

Akkor igazán hasznos ez, ha szörfölés közben érdekes cikkre bukkansz, amit ajánlani akarsz az olvasóidnak is, írsz hozzá saját véleményt, és közzé teszed anélkül, hogy bárhová is mennél, ablakokat nyitogatnál.

Egy példa a bejegyzésre mutató linkre - Tracback

Eldugott zugblog. Vagy blogzug?: Egy rokonlélek

Ezt a cikket Altair blogjából küldöm a blogomba, ahol bejegyzésként fog megjelenni. Ez a szöveg lesz látható, plusz egy link, ami ehhez a cikkhez hozza el az olvasót, amiből most írok.

Látogatottság

Természetesen, ha blogot írunk, akkor azt szeretnénk, ha minél többen olvasnák a mondókánkat. Ezért nyomonkövetjük, hogy mennyi látogatónk volt. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a rendszeres olvasók számával mérjük a látogatottságot, holott ez egyrészt, csak a blogspotos látogatóinkat mutatja, másrészt nem mindenki veszi a fáradságot, hogy regeljen, pedig rendszeresen olvas minket, harmadrészt nem méri a keresőkifejezéssel hozzánk jutó olvasókat, s végül sokan feed-en keresztül iratkoznak fel olvasónak.
Ezért aztán érdemesebb komolyabb webstatisztikát rendszeresíteni.

Egyik ilyen lehetőség a Sitemeter, ez ingyenes, csak be kell regisztrálnunk, megadni a blog URL címét és egy email címet, innentől részletes bontásban elemezhetjük, ki járt az oldalunkon. Sőt, rendszeresen reportokat küld az email címünkre.
A másik lehetőség a Google fiókból elérhető Analytics. Be kell regisztrálnunk, megadjuk a blog URL címét, ekkor egy javascript kódot (ún. követőkódot) ad, melyet be kell másolnunk a blog HTML kódjának legvégére, közvetlenül a "/body" tag elé. Egy-két nap múlva rendelkezésre áll a részletes blogstatisztika. Sőt egy regisztrációhoz több blogcímet is megadhatunk, de mindegyikhez a saját követőkódot kell bemásolnunk, ami abban a számban különbözik csak, amelyet a blog neve előtt látunk.
Nem szabad azonban elmulasztanunk, hogy módot adjunk az olvasónak, hogy feed-en keresztül kövesse a blog frissülését. Ezt a lehetőséget el kell helyezni a lapon, pl. az oldalsávban, hogy lehessen feliratkozni feedolvasóval is. Külön feed van a bejegyzésekre, külön feed van a megjegyzésekhez. Ezt így teheted meg: modulok hozzáadása, Regisztrációs linkek, ezt válaszd.
Bejegyzéseid feed címe: http://ateblogod.blogspot.com/feeds/posts/default
Megjegyzések címe: http://ateblogod.blogspot.com/feeds/comments/default
Készíthetsz azonban feed elérhetőséget és ezzel együtt feed statisztikát a Google fiókból elérhető Feedburner segítségével is. Beregisztrálsz, megadod az URL címet, választasz egy nevet a feednek. Ide is több blogodat felveheted.
A feedstatisztika azért jó, mert minden elérést megszámol. Amíg az Analytics-ben azt látod pl., hogy aznap 500 olvasód volt, ha megnézed a feedstatisztikát, akkor azt láthatod, hogy volt mondjuk 500 elérésed és ezen felül még hányan hívták meg feed elérésen keresztül az oldalad. Valójában ez mutatja legjobban azt, hogy hányan jártak az oldaladon.

2009. szeptember 14.

Betűtípus telepítése

A következő kérdést kaptam:
Technikai dologban számítok a segítségedre fotófeliratozás témában.
A fotóimat a PhotoScape programmal alakítgatom, rendben is van, tetszik, könnyen tudom kezelni. Viszont a betűkészletét elég szegényesnek találom. Szeretnék extrább, különlegesebb betűket használni a felirataimhoz. Biztosan tudsz erre nekem valami megoldást ajánlani.

A betűtípus neve az informatikában : font.
Ha újat akarsz keresni, akkor a keresőbe beírod pl. hogy free font, és rengeteget fogsz találni. Több tízezret! Általában ezeken az oldalakon nézegetni is lehet őket. Amelyik megtetszik, azt letöltöd a gépedre.
A számítógépedre telepített programok azt a betűtípust használják, amit a gépedre feltelepítesz. Tehát fogsz egy fontot, feltelepíted a számítógépre, és onnantól használhatod Wordben is, Excelben is, és a Photoscape-ben is. Szóval bármelyik programban.

A gépre telepítés pedig nagyon egyszerű:
  1. Töltsd le a fontot a számítógépedre. Ha tömörítve van, akkor csomagold ki.
  2. Menj ide: Start menü - Vezérlőpult - Betűtípusok
  3. Megnyitod felül a Fájl menüpontot
    Itt találod : Új betűkészlet telepítése... Kattints rá.
  4. Alul azt találod: Mappák
    Itt tallózd ki az általad letöltött, feltelepíteni kívánt betűtípus mappáját
  5. Felül azt találod: Betűkészletek
    Itt lesz az előbb kitallózott mappában lévő összes font listája
  6. Válaszd ki azt, amelyiket telepíteni akarod és
    nyomd meg az OK gombot
A font telepítve van, bármelyik programból használhatod.

2009. szeptember 12.

Ingyenes gasztrosablon - Free food blogger template

Nagyon kevés, eleve gasztroblogoknak ajánlott bloggersablont lehet találni. Ezért egyet-kettőt át fogok alakítani, direkt erre a célra, illetve egyúttal magyarul beszélőre is. Itt van a Chocolate_theme ingyenes sablon gasztrósítva, magyarul.

Chocolate_hu_food Theme






A linkek beállítása: Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szerkesztése


A vezérlősablonok kibontása négyzetet nem kell bejelölni. A kód közepe felé keressük a következő részt:

2009. szeptember 11.

Újdonság: frissített szövegszerkesztő

Új szövegszerkesztővel lepte meg a Blogger a bloggereket szeptember 8-án. A felhasználók szempontjából két jelentős újdonság került bele.
Az egyik a more... azaz tovább... beszúrható a bejegyzésekbe. Az írás üzemmódban, felül a jobb szélen található ikon segítségével elvágható a poszt és a tovább...-ra kattintva olvasható el a folytatás.
Ennek előnyei: egyrészt így gyorsabban betöltődik a blog, másrészt több poszt kezdete helyezhető el a főoldalon anélkül, hogy nagy lenne a mérete, harmadrészt pedig lehetőség van a poszt elején egy összefoglaló, kedvcsináló elhelyezésére, ami által kedvet kap a látogató a bejegyzés elolvasásához.

A másik jelentős újdonság a képek feltöltésénél látszik. Ha a képfeltöltés ikonra kattintunk, akkor feltöltés után a kép egy miniatűrként jelenik meg a poszt felett. Így egyszerre több képet is feltölthetünk egymásután. Ezek a miniatűrök mindaddig láthatóak maradnak, míg be nem zárjuk a szövegszerkesztőt. Ha a képet beszúrjuk a posztba és egyet kattintunk rajta (Firefox3-ban két kattintás kell), akkor megjelenik a méretezés és az igazítás beállítása. Ha a bal egérgombot lenyomva megfogjuk, tetszőleges helyre húzhatjuk a képet, így az elhelyezése könnyebb.
Még más egyéb új funkció is helyet kapott az új szerkesztőben, ezt a szerkesztő ikonok kipróbálásával tanulmányozhatjuk.
Ilyen pl., hogy a Hely hozzáadása paranccsal térképet rendelhetünk a posztunkhoz, jobb és több formázási lehetőség van, stb.

Az új szerkesztő használatba vétele:

Irányítópult - Beállítások - Alapbeállítások


Egy másik lehetőség is elérhetővé vált mostantól, mégpedig a Blogger in Draft. Ezt választva használhatjuk azokat az újításokat a Bloggerben, amelyek kipróbálás alatt vannak, de a széles nagyközönség számára még nem építették be. Tulajdonképp tesztelőként vehetünk részt a fejlesztési munkában.

A Blogger in Draft használatba helyezése: Irányítópult





Amennyiben mégis vissza akarunk térni a régi szerkesztőhöz, vagy ki akarunk lépni a Blogger in Draftból, akkor azt ugyanott tehetjük meg, ahol beléptünk. Bejelöljük a régi szerkesztőt vagy kivesszük a pipát a Blogger in Draft elől.

2009. szeptember 10.

Hogyan cserélj sablont - Howto change your template


1. lépés

Mentsd el a régi sablonod és a sablonod tartalmát is két .xml fájlban. Ezt így csináld.

2. lépés

Irányítópult - Elrendezés

Nyisd meg a Jegyzettömböt is. (Ne használj Wordot!)
Start menü - Minden program - Kellékek - Jegyzettömb

Minden általad felvitt widgetet nyiss meg egyenként, akárhol is van. Fejléc, posztterület, oldalsáv, lábléc. Ezeket másold ki úgy, hogy a címét is, és alá a tartalmát is. Szépen sorban, mindegyiket.
Ezt mentsd el a sablon és tartalomfájl mellé pl. widgetek.txt néven.
Most ha kell, csomagold ki az új sablont.

3. lépés

Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szerkesztése
Tallózd ki az új sablonfájlt itt:
Helyi számítógépen tárolt sablonfájl feltöltése:Nyomd meg a feltöltés gombot.
Kérdezni fogja, hogy néhány vezérőelem törlésre kerüljön-e.
Mondd, nem.
Nyomd meg: Sablon mentése.

Az új sablon mostantól működik.
A régi widgetek nagyrészt megmaradtak, de gyakori, hogy rossz helyen vannak a sablonban, vagy 1-2 hiányzik. Ezeket az Elrendezés fülön tedd helyre húzással, illetve segítségül használhatod az elmentett widgwt.txt fájlt is.

4. lépés

A sablonokba eleve bekódolnak valamennyi widgetet. Hogy mennyit és melyiket, az a programozótól függ. Most nézd meg, melyik van meg a régiek közül, és melyik hiányzik. Amelyik hiányzik, azt egyenként add a bloghoz a Modulok hozzáadása gomb segítségével. A modul tartalmát másold ki a widgetek.txt elmentett fájlból.

5. lépés

Végezd el a sablon testreszabását. Pl.:
Írd át az angol feliratokat.
Növelj betűnagyságot.
Állítsd be az új vezérlőelemeket - amelyek eddig neked nem voltak, de az új sablonban benne van.
Cserélj fejlécképet.
Ha van a fejlécben valamilyen navigáció, akkor írd be a linkeket, stb.

Ha valamit elrontottál, vagy mégsem tetszik az új sablon, akkor töltsd vissza a régi sablonod, amit az 1. lépésben elmentettél. Ha a tartalom is megsérült esetleg, akkor a mentett tartalomfájlból azt is helyreállíthatod:
Beállítások - Alapbeállítások - Blog importálása

2009. szeptember 9.

Felső navigáció visszaállítása - Navbar reparation

Altair kérdezte:
"egy kérdéssel fordulnék hozzád: Ha azt szeretném, hogy egy külsős sablon tetején látszódjék a blogger-sáv, amin a "következő blog" és ilyesmik vannak mit kell tennem?Be van kapcsolva, de nem látszik és ez az egyetlen nyűgöm az új sablonnal. :o("

Előfordul, hogy sablont cseréltél és emiatt már nem jeleníthető meg a felső navigációs sáv. Ennek az az oka, hogy a sablondizájnerek nem szeretik, hogy ez a sáv elrontja a honlap kinézetét, ezért belekódolják, hogy ne jelenhessen meg akkor sem, ha te azt állítod be, hogy látható legyen.
Alapesetben a blogspot olyan, hogy ha nincs letiltva, akkor mindig látható, ha te engedélyezed. Így, ha azt szeretnéd mégis, hogy az új sablonod felett is ott legyen, akkor ezt a tiltást kell kitörölnöd a kódból. Ezt a tiltást többféleképpen is lehet kódolni, ezért attól függ, mit törölj, hogy a te sablonodban ezt hogy oldották meg.
Könnyen meg lehet azonban találni.

Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szerkesztése.

Rögtön a kód elején keresd ezt:

#navbar {

vagy ezt:

#navbar-iframe {

Ezek mögött kell lennie valami ilyesminek, hogy:

visibility: hidden; azaz láthatóság: rejtett;

vagy

display: none; azaz megjelenítés: nincs;

Ezt az egész részt kell kitörölnöd: #navbar { kódolás }.

3 példa:

#navbar {
display:none;
}

vagy
#navbar, #navbar-iframe {
height: 0px;
visibility: hidden;
display: none;
}

vagy
#navbar-iframe {
display: none !important;
}

2009. szeptember 7.

Blogger sablonok - Blogger templates free

2009. szeptember 5.

3 oszlopos Minima sablon - 3 columns Minima Blogger template

Egy kis átalakítást végeztem a Minima sablonon. Megnöveltem a szélességét egy újabb oldalsávval. A fejlécbe 948 pixel szélességű képet illeszthetsz be.



You could insert header-image width: 948px

Az új sablon beállítása:
Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szekesztése


2009. szeptember 4.

Hátterek a Minima sablonhoz - Backgrounds for Minima

2009. szeptember 3.

A felső navigációs sáv eltüntetése


Gyakran zavaró a blog legfelső részén megjelenő navigációs sáv, főleg akkor, ha az oldalsávban van a blogban kereső widget.
Így tüntetheted el:

Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szerkesztése
Keresd ezt a részt a kód elején:
body {
Szúrd be közvetlenül elé a következő néhány sort. Ezt fogod kapni:

#navbar-iframe {
display: none !important;
}


body {

Mentsd el a sablonváltozást.
Ha újra szeretnéd, hogy megjelenjen, akkor csak töröld ki, amit beszúrtál, és megint látható lesz.

2009. szeptember 1.

Eltűnt az Elrendezés fül...SOS

Valaki írta:
Kicsit ügyes voltam és szétcsesztem a blogom.... Egy sablont szerettem volna feltenni, de már megbántam.... Sajnos nem volt annyi eszem hogy előtte lementsem a blogot, így veszett minden. Most már csak az a gondom, hogy nem tudom visszavarázsolni a felső sorba az elrendezés menüt, hanem helyette sablon felirat van... már beérném annyival ha visszakerülne az elrendezés menü és beraknék egy hátteret megint, de nem sikerül...

Ez akkor történik, ha az Irányítópult - Elrendezés - HTML-kód szerkesztése fülön legalul rákattintasz a Visszatérés a Klasszikus sablonra parancsra.

Ehelyett:



Ezt látod:


A visszaállítás így lehetséges:
Kattints a Megjelenés testreszabása parancsra a Sablon fülön, ezután nyomd meg a Sablon frissítése gombot.
Válassz egy sablont, nyomd meg a Sablon mentése gombot.
Innentől újra azt látod, mint az első képen, és ha akarod, visszatöltheted a saját sablonodat is.

Sajnos a kérdező ott követte el a legnagyobb hibát, hogy nincs mentés a tartalomról és sablonról.
Akárhányszor belepiszkálsz a blogba MENTSD a tartalmat is és a sablont is! Így mindig visszaállíthatod az eredetit, bármit rontottál el.

Text Widget

Magyar nyelvű Blogger helpblog

-