Keresés a blogban

2009. szeptember 16.

Látogatottság

Természetesen, ha blogot írunk, akkor azt szeretnénk, ha minél többen olvasnák a mondókánkat. Ezért nyomonkövetjük, hogy mennyi látogatónk volt. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a rendszeres olvasók számával mérjük a látogatottságot, holott ez egyrészt, csak a blogspotos látogatóinkat mutatja, másrészt nem mindenki veszi a fáradságot, hogy regeljen, pedig rendszeresen olvas minket, harmadrészt nem méri a keresőkifejezéssel hozzánk jutó olvasókat, s végül sokan feed-en keresztül iratkoznak fel olvasónak.
Ezért aztán érdemesebb komolyabb webstatisztikát rendszeresíteni.

Egyik ilyen lehetőség a Sitemeter, ez ingyenes, csak be kell regisztrálnunk, megadni a blog URL címét és egy email címet, innentől részletes bontásban elemezhetjük, ki járt az oldalunkon. Sőt, rendszeresen reportokat küld az email címünkre.
A másik lehetőség a Google fiókból elérhető Analytics. Be kell regisztrálnunk, megadjuk a blog URL címét, ekkor egy javascript kódot (ún. követőkódot) ad, melyet be kell másolnunk a blog HTML kódjának legvégére, közvetlenül a "/body" tag elé. Egy-két nap múlva rendelkezésre áll a részletes blogstatisztika. Sőt egy regisztrációhoz több blogcímet is megadhatunk, de mindegyikhez a saját követőkódot kell bemásolnunk, ami abban a számban különbözik csak, amelyet a blog neve előtt látunk.
Nem szabad azonban elmulasztanunk, hogy módot adjunk az olvasónak, hogy feed-en keresztül kövesse a blog frissülését. Ezt a lehetőséget el kell helyezni a lapon, pl. az oldalsávban, hogy lehessen feliratkozni feedolvasóval is. Külön feed van a bejegyzésekre, külön feed van a megjegyzésekhez. Ezt így teheted meg: modulok hozzáadása, Regisztrációs linkek, ezt válaszd.
Bejegyzéseid feed címe: http://ateblogod.blogspot.com/feeds/posts/default
Megjegyzések címe: http://ateblogod.blogspot.com/feeds/comments/default
Készíthetsz azonban feed elérhetőséget és ezzel együtt feed statisztikát a Google fiókból elérhető Feedburner segítségével is. Beregisztrálsz, megadod az URL címet, választasz egy nevet a feednek. Ide is több blogodat felveheted.
A feedstatisztika azért jó, mert minden elérést megszámol. Amíg az Analytics-ben azt látod pl., hogy aznap 500 olvasód volt, ha megnézed a feedstatisztikát, akkor azt láthatod, hogy volt mondjuk 500 elérésed és ezen felül még hányan hívták meg feed elérésen keresztül az oldalad. Valójában ez mutatja legjobban azt, hogy hányan jártak az oldaladon.
Ha tetszett és segített neked ez a poszt, kérlek lájkold ezt az oldalunkat is:
LÁJKOLOM
Köszönöm. Wise Lady

8 megjegyzés:

Babi néni írta... [Válasz erre...]

Hú, ez nagyon jó ötlet, el is készítettem a sitemetert meg a feedburnert. Az analytics-et már április óta használom.

Lehet rendelni tanácsot? A bejegyzésre mutató linkeket nem tudom kezelni. Az arra való egyáltalán, hogy egy bejegyzésem végén egy régebbire is hivatkozzak, ami ugyanolyan témájú volt? Vagy arra valamilyen modult kell használni?

sedith írta... [Válasz erre...]

Én regisztráltam a sitemeteren és már kétszer küldött reportot, de minden nulla benne. Valamit még tennem kell a honlapján ahhoz, hogy "érzékelje" a látogatókat?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

A scriptet is bele kell tenni a HTML kódba. A sitemeter.com - ra jelentkezz be, oldalt kell lenni egy Meter options - nak. Itt ad egy kódot a scriptről, másold be az oldalsávba.

lilakávé írta... [Válasz erre...]

Kedes Wise Lady! Nekem egy kérdésem volna, a feedburner.google lapon akadtam erre: pingshot - ez mit jelent?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

A pingelés azt jelenti, hogy bizonyos IP címekre automatikusan értesítést küldesz a blogod frissüléséről. Pl. keresőknek vagy gyűjtőoldalaknak, feed-olvasóknak stb.
A Pingshot egy ilyen eszköz, ami elvégzi ezt. Be is állíthatod, ahogy neked tetszik.

Kroly írta... [Válasz erre...]

Kedves Wise Lady!

Abban kérném segítséged, hogy miután írtam egy postot, mindig felmegyek a blogomra, és megnézem, hogy "kívülről" hogy néz ki.
Ilyen esetekben, ugyebár engem a blogomat látogató embernek fog fel a rendszer, holott én ezt nem szeretném. Lehet tenni ez ellen valamit?

lilakávé írta... [Válasz erre...]

Kedves Wise Lady!
Kérdésem, a feedburner oldalon az "original feed" és a "feed address" között mi a különbség? melyiket tegyem a blogba az rss-hez?
Köszi előre is!

lilakávé írta... [Válasz erre...]

Megoldottam közben :) a feed adress behozza azt amit máshol láttam és amilyet akartam.

Megjegyzés küldése

Text Widget

Magyar nyelvű Blogger helpblog

-