Keresés a blogban

2010. január 30.

Újdonság - Új oldal hozzáadása

A legfrissebb újdonság az, amit a Wordpress felhasználók régóta megtehetnek, azaz új oldalakat hozhatunk létre a Blogger blogokban is, maximum 10-et. Ezt a lehetőséget már régóta várják a bloggerek, nagyban növeli a blog tartalmának, szerkezetének rugalmasságát, mert nemcsak bejegyzésoldalt készíthetünk.
Ha átmegyünk a Blogger in Draftba, (így tudsz bemenni) akkor az Irányítópult - Bejegyzések fület választva megjelenik egy Oldalak szerkesztése választási lehetőség is. Itt hozhatunk létre új oldalakat, a posztoktól függetlenül, akár statikus tartalommal is, illetve teljesen más formai kinézettel, mint a bejegyzésoldalak.

Az oldalak nem jelennek meg a Feed-ben, így továbbra is csak a blog bejegyzésoldalait fogja továbbítani a feliratkozottaknak. Létrehozhatsz így különböző űrlapoldalakat, saját magadról egy bemutatkozó oldalt, archívum oldalt, képgaléria oldalt, linkajánlót stb., a lehetőségek száma végtelen.


Maga az oldalszerkesztés egyébként pontosan úgy néz ki, mintha egy bejegyzést írnánk, a cím az oldal címe lesz, a tartalomrészbe pedig tetszés szerint HTML kódot írhatunk, kialakítva az új oldalt.
Konkrét például szolgál ennek a blognak a Kapcsolat oldala, amelyben egy interaktív űrlapot helyeztem el. Az űrlapot online formkészítővel készítettem (http://opendir.hu/form vagy Google Docs), és a kész kódot bemásoltam az oldal tartalom részébe.

Az új oldal készítésének menete:

Blogger in Draft irányítópult - Bejegyzések - Oldalak szerkesztése - Oldal létrehozása
A cím részbe írd be az oldalad nevét. Rövid, ha lehet egyszavas címet adj.
Válts át HTML írásmódra, és a tartalomrészbe írd azt a kódot, amely az új oldaladhoz tartozik. Ha szerkeszteni fogod még, akkor csak mentsd el, ha kész, akkor nyomd meg az Oldal közzététele gombot.
Meg kell még jelenítened az oldalaid listáját valahol. Ezt lehet pl. a fejléc alján vízszintes irányban, vagy az oldalsávban függőlegesen. Válaszd ki, melyik elrendezést szeretnéd.
Ezután menj az Elrendezés fülre. Válaszd ki azt a helyet, ahol az oldalak listája megjelenjen. Header vagy Oldalsáv. Válaszd a Modul hozzáadása opciót, a felugró ablakból válaszd az Oldalak modult, alakítsd ki az oldalak sorrendjét (húzással), végezd el a beállításokat, Mentés. Mostantól látható lesz az oldalak listája.
Ha tetszett és segített neked ez a poszt, kérlek lájkold ezt az oldalunkat is:
LÁJKOLOM
Köszönöm. Wise Lady

32 megjegyzés:

Krisz írta... [Válasz erre...]

Ez tényleg szuper lehetőség. Régóta töröm a fejem hogy hogyan tudnám informálni az olvasóimat bizonyos dolgokról, és a megoldás itt fekszik előttem. Mégegyszer köszi. :) Krisz

Feszter írta... [Válasz erre...]
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Feszter írta... [Válasz erre...]

Működik ;) Köszönöm!!!!!!

PAMIS Takarító Kft. írta... [Válasz erre...]

Szia!
Megcsináltam én is.
Szeretnék egy kapcsolat menüt is, de azt nagyon nem tudom, hogy hogyan kell.
Honnan lehet azt az adatlapot levenni, feltenni, stb...
Segítesz benne?

Üdv: István

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Adtam két linket, megcsinálod a contactformot, azt a kódot amit ad, másold be az oldal tartalomrészébe. Ments.

PAMIS Takarító Kft. írta... [Válasz erre...]

Frankón nem tudom megcsinálni a contactformot.
Csak nézem és nézem, nem tudom mit hova kell írni, mit kell bejelölni az opendirnél. A google dolgot már bánatomban ki sem próbáltam.
Nem tudnád nekem átküldeni a html kódot?
A mail címemet megtalálod a blogomon a rólamnál.
Remélem nem gond.
Köszi.

Anna írta... [Válasz erre...]

Szia!
Köszönöm, hogy megmutattad ezt a lehetőséget! :)
Meg is csináltam és szuper! AZ egyetlen gondom az, hogy nem tudom a fejléc alá betenni vízszintesen. Bármit csinálok, csak függőlegesen lesznek egymás alatt az oldalak nevei. Mit csinálok rosszul? Köszönöm a segítséget! Anna

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Ha az oldalak modult elhelyezted az oldalsávon, akkor utána húzással felteheted a Header alá. Törld ki a modul címét (Oldalak), Mentsd.
Lehet azonban, hogy a sablonon is változtatni kell, hogy legyen helye az oldalak listájának. De ez csak akkor derül ki, ha kipróbálod.

Anna írta... [Válasz erre...]

Köszönöm! Így csináltam, de akkor is egymás alatt vannak a nevek, nem egymás mellett, mint ahogy mutatja is, hogy lennie kellene. Abban tudsz esetleg segíteni, hogy a helyet hogyan lehet megcsinálni neki? :) köszi szépen
Anna

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

A modulhoz az elrendezést is kiválasztottad?
Amikor az első oldalt csinálod, akkor kérdezi, hogy melyiket választod.
Utólag pedig az oldalmodulban lehet kiválasztani, kattints rá!

Anna írta... [Válasz erre...]

Próbálkoztam vele, mindent beállítottam amit írsz. Ha a blog legaljába rakom a modult, ahol az elrendezésekben vízszintesen végig van a hely,az oldal és a középső sáv alatt végig, akkor szépen vízszintesen rendezi. De azt a nem tudom felvinni a fejléc alá, mert ott nem engedi csak a középső, vagy az oldalsávokba berakni.....:( és akkor megint egymás alatt lesznek az oldalak nevei...:(

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Megnéztem a blogod, és a header és a main között nincs hely, nem tudja hova rakni. Az lenne a tanácsom, hogy ez az alap minima már elavult, 4 évvel ezelőtti sablon. Nagyon át kellene alakítani ahhoz kódolással, hogy mindent tudjon, amit ma illik tudnia, meg amit szeretnél. Ideje lenne a sabloncserének.
Persze megvalósítható, meg is nézem, és megírom hamarosan egy posztban.

Anna írta... [Válasz erre...]

Pont most tettem fel ezt az 3 oszlopos sablont, :)
arról az oldalról, amit ajánlottál nemrég. Lehet, hogy akkor keresek egy másikat mégiscsak. De megvárom mit írsz a posztban. Köszönöm szépen az eddigi segítségedet, nagyon sok hasznos dolgot találtam már nálad. :D

Alexandra írta... [Válasz erre...]

Az oldalakat létrehoztam, de nem tudom, hogy meglévő bejegyzéseket hogy lehet a különböző oldalakhoz adni? Ha jól látom, amikor létrehozok egy új bejegyzést, akkor nem kérdez rá, hogy melyik oldalhoz akarom adni, vagy tévedek?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Az oldalakra statikus tartalmat lehet bevinni, nem pedig posztot.
Posztot a főoldalon és a kategóriák oldalán lehet közzétenni.
Pl. itt nálam az Archívum és a Kapcsolat űrlap van téve. Szóval olyasmit rakunk oldalra, amit posztba nem akarunk.
Persze lehet egy oldallal bonyolultabb dolgot is csinálni, de akkor már csak programozással.

Alexandra írta... [Válasz erre...]

Ó de kár :( Pedig láttam több olyan blogot, mint a tiéd, hogy a főoldalon megjelenik minden poszt, de az egyes oldalakon csoportosítva is megnézhetők. Ez sablon kérdése lenne? Vagy minden ilyen blog programozással lett egyedivé téve?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Az nem oldalakkal készül, hanem így:
http://www.bloggersbloggers.com/2010/03/vizszintes-navigacio-minima-sablonhoz.html#axzz0ncNA7zb3
A címkék csoportosítják a posztokat. Feltétele, hogy kevés címke legyen. Aztán rá van linkelve a címke a cikkben leírt módon. A # helyére teszed a címke URL címét: http://www.ateoldalad.blogspot.com/search/label/cimkeneve

Alexandra írta... [Válasz erre...]

Aha...!
Köszönöm :) Ehhez nagyon át kéne alakítanom a rendszeremet, nem biztos, hogy érdemes. De gondolkozni fogok rajta.

bart írta... [Válasz erre...]

Szia, tudsz tanácsot adni hogyan lehetne az oldalamat úgy megcsinálni, hogy a főoldal, ami alapból megjelenik, az statikus de az egyik aloldal az blog, tehác lehet új bejegyzésekkel frissiteni, kommentelni stb... köszi. Itt az oldal:
http: / /zsonglőr.blogspot.com/

bart írta... [Válasz erre...]

vagyis a link még egyszer, most remélhetőleg helyesen:

http: / /zsonglor.blogspot.com/

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Bart:
Lehet "statikus" kezdőlap. Hamarosan posztolom a megoldását.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Bart:
Statikus kezdőlap

bart írta... [Válasz erre...]

Köszi :-)

Kicsit másképp csináltam végül, a cikk nélkül viszont nem tudtam volna kettéválasztani.

Maimoni írta... [Válasz erre...]

Kedves Wise Lady, zseniális a blogod, ismét rengeteget merítettem belőle, turbózom az enyémet. Olyasmiket sikerült mmegoldani, amiken már nagyon régóta agyaltam. Légy szíves, idén ne vonasd vissza a jelölésedet a Goldenblogon!!!

Kriszta írta... [Válasz erre...]

Az oldalak már készen vannak egy ideje, de a címüket megváltoztattam. Úgy látom viszont, hogy az oldal URL-jében valami egészen más van .Hogyan tudnám ezt megváltoztatni?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

@Otthonteremtő
A Bloggerben sehogy. Ezért adunk nagyon gondosan címet legelőször. Mindig kulcsszavakat írunk az elsőnek adott címbe, ez a keresőnek szól, hogy rátaláljon a bejegyzésünkre, majd tetszés szerint megváltoztathatjuk. De a címsorban az eredeti marad.

Kisnyul / Andi írta... [Válasz erre...]

Szeretném ha egy egy téma külön menüpontban szerepeljen a vízszintes menüben. Mit rontottam el?

külön cimkén szerepelnek ezek a bejegyzések

http://kisnyuldolgai.blogspot.com/

buffyka írta... [Válasz erre...]

:(
A modul hozzáadásnál azt írja hogy az oldalak modul már hozzá lett adva, de mégsem találom sehol nem tudom sehova beírni az új oldalamat.(bocsánat,de még nagyon kezdő vagyok :S)

Benceop írta... [Válasz erre...]

Sziasztok! Nálam is ugyanaz a probléma jelentkezik, amit buffyka írt 2011. november 24-én. Azt írja, hogy hozzáadtam - ami lehetséges, de sehol nem találom. Köszi! Hajni

Unknown írta... [Válasz erre...]

Sziasztok!

Én addig eljutottam,hogy oldalak hozzáadása-új oldal-HTML de ide mit kell irni?
Én azt szeretném,ha egy adott címke.Ezt valaki blogjában néztem : A következő címkéjű bejegyzések mutatása:Ajándék ötletek. Ezt hogy kell?
Segít valaki?

Alvásguru írta... [Válasz erre...]

@Wise Lady

Szia Wise Lady!

A chilli és vanília oldalán láttam, hogy a blogjában vannak oldalak, melyek alá posztokat tett. Ezt tényleg csak programozó tudja? Vagy van rá más mód? Én sem statikus tartalmat szeretnék, hanem posztokat új fülek alatt.

Unknown írta... [Válasz erre...]

Kedves Wise Lady!
A segítségedet szeretném kérni, még elég kezdő vagyok...
Amikor oldalt-blogot akartam csinálni, az volt az elképzelésem, hogy ha lesz oldalam vagy blogom, akkor jó lenne minden rovat más fejléccel és/ vagy háttérrel rendelkezne... persze a sablon az ugyanaz lenne, hogy jól használható legyen, max akkor változtatnék, ha az oldal tartalma megkívánja, .... de alapvetően elrendezés stb-ben azonos lenne, de a fejléc és vagy "oldal" háttere eltérő
( címkézés és a címkék menüpontszerűségként való átbűvészkedésével még elboldogulok valahogy) És ez a szövegrészlet igencsak felkeltette a figyelmem
"illetve teljesen más formai kinézettel, mint a bejegyzésoldalak."
mert én ezt úgy érzelmeztem, h ezzel valóra váltható az a régi vágyam, amit fentebb említettem... De vagy csak úgy csinál mintha, valamien hivatkozást kapcsolnék az újdonsült menügombhoz, vagy mintha az új menüpont egyetlen bejegyzéshez lenne kapcsolva, de háttér, meg egyéb kinézeti dolgot nem tudok variálni... :( csak a komplett blogén... vagy ez csak a Blogger in Draftba valósítható meg vagy ott se?
Valami meglepőt észrevettem.... amikor új oldal új üres oldalt hoztam létre akkor a hozzászólás ablakot nekem ugyanúgy betette, mint a többi bejegyzéshez ha jól néztem...
És ha már úgy is szövegelésben vagy szeretném megkérdezni, hogy tudsz-e módot arra, hogy a blog kiírja a bejegyzések alján a szerzőt... pont ezért is csináltam új blogot, hogy elkülönüljenek a dolgaim,és nem mindenképp szeretném, ha a szerzőt és a dátumot kiírná a bejegyzés aljára, mert a szerző nevét nem szeretném, az időpont meg felesleges mert úgyis kiírja felülre is... vagy ehhez inkább külön googlefiókról is kellett volna nyitni az új blogot??
Előre is köszönöm a segítséged és örülök, hogy ilyen blog is van, mint a tiéd...
Várom a válaszod, amit még nem tudom, hogy milyen formában értesülök arról, hogy megérkezett, de majd szemfüles leszek)

Találtam egy videót hátha valakinek ez is segít, aki nem tudná elképzelni, hogy mi is lesz abból,amit csinál... http://bloggeroktatas.blogspot.hu/2010/06/7-resz-oldalak-menupontok-hozzaadasa.html

Megjegyzés küldése

Text Widget

Magyar nyelvű Blogger helpblog

-