Keresés a blogban

2010. március 13.

Képek egyéni méretezése - Custom picture-size

Ha az új típusú szövegszerkesztőt használod, akkor a képek feltöltésekor a képek méretezéséhez ebből a 4 lehetőségből választhatsz: kicsi - közepes - nagy - nagyon nagy
Ha átváltasz HTML szerkesztő módra, akkor a képek kódjában rendre ezeket az értékeket találod ezekhez a méretekhez:
kicsi s200
közepes s320
nagy s400
nagyon nagy s640

Létezik egy ötödik méret is, a 800 px - s800 szélességű kép, de ezt már nem kínálja fel neked, te azonban megvalósíthatod, ha HTML szerkesztés módban kézzel átírod.
Ezek az értékek a képek szélességére utalnak, és pixelben vannak megadva. Pl. a közepes méretezésű kép az 400 px széles. Azt, hogy mekkora szélességű kép fér el a posztban az szabja meg, hogy a blogon a posztoknak fenntartott sávot a sablonban mekkora szélességűnek adták meg. Ez általában 600 px körüli érték szokott lenni, de van, hogy ennél kisebb, a nagyobb ritkán fordul elő.

Lehetőség van azonban a képek egyéni méretezésére is. Én pl. rendszeresen használok 500 px szélességű képeket, ilyet pedig nem lehet választani.
Először fel kell töltened a képet, amelynek legalább akkorának kell lennie, mint amekkora méretben meg akarod jeleníteni. Ha kisebb, és te nagyítod, akkor romlik a kép minősége (kontúrélesség, élek simasága, kockássá válhat stb.). Tehát nagyobb lehet, kisebb nem. Általában a sokkal nagyobb méret sem jó, mert a túl nagy képek erősen lelassítják a blog betöltődését, az olvasó pedig nem szereti a lassú lapokat. A blogba szánt képeket ezért feltöltés előtt egy képszerkesztő programmal érdemes átméretezni, kb. akkorára, mint amekkorában szeretnéd is megjeleníteni.
Ha átméretezted és feltöltötted, akkor válaszd a 4 lehetőségből azt, amelyik eggyel nagyobb, mint amekkorában a képet látni akarod. Pl. 500 px szélességnél én a nagyon nagy méretet szoktam választani.
Válts át HTML szerkesztés módra, keresd meg a kép kódját. Valami ilyesmit fogsz látni (különböző böngészőkben lehet némi eltérés, de a lényeg egyformán fog kinézni.)

<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<a href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw7ncYZcEPoYP97bGeZWHlNmtSaZnluyfUm4Y4Dfify_Yl1u8S5qvYHwCzIsqzNs8-OyQDe_FPNlvfZfMuEa2r0_-jDw9SHyIuUrVpittHVFoJJ6I4zf3_2UXSVeIuosXfdw382zQ3CbbK/s1600-h/chicks.jpg" 
imageanchor="1" style="clear: left; cssfloat: left; float: left; margin-bottom: 1em; 
margin-right: 1em;"><img border="0" height="480" kt="true"
src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw7ncYZcEPoYP97bGeZWHlNmtSaZnluyfUm4Y4Dfify_Yl1u8S5qvYHwCzIsqzNs8-OyQDe_FPNlvfZfMuEa2r0_-jDw9SHyIuUrVpittHVFoJJ6I4zf3_2UXSVeIuosXfdw382zQ3CbbK/s640/chicks.jpg" 
width="640" /></a></div>

A width="640" részt írd át - ez a kép szélessége - amekkorára te akarod, pl. width="500"
A height="480" részt - ez a kép magassága - pedig töröld ki. Ez azért kell, hogy a kép arányai ne torzuljanak el, ha csak a szélességet adod meg, akkor a magasságot magától hozzá fogja igazítani, ha viszont nem törlöd ki, akkor arra a magasságra állítja be, ami be van írva, és így aránytorzulás jöhet létre.
Az s640 rész pedig nagyobb legyen, mint az általad megadott képszélesség.
Tehát így néz majd ki:

<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<a href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw7ncYZcEPoYP97bGeZWHlNmtSaZnluyfUm4Y4Dfify_Yl1u8S5qvYHwCzIsqzNs8-OyQDe_FPNlvfZfMuEa2r0_-jDw9SHyIuUrVpittHVFoJJ6I4zf3_2UXSVeIuosXfdw382zQ3CbbK/s1600-h/chicks.jpg" imageanchor="1" style="clear: left; cssfloat: left; float: left; margin-bottom: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" kt="true" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw7ncYZcEPoYP97bGeZWHlNmtSaZnluyfUm4Y4Dfify_Yl1u8S5qvYHwCzIsqzNs8-OyQDe_FPNlvfZfMuEa2r0_-jDw9SHyIuUrVpittHVFoJJ6I4zf3_2UXSVeIuosXfdw382zQ3CbbK/s640/chicks.jpg" width="500" /></a></div>

Ha tetszett és segített neked ez a poszt, kérlek lájkold ezt az oldalunkat is:
LÁJKOLOM
Köszönöm. Wise Lady

5 megjegyzés:

Moha írta... [Válasz erre...]

Nagyon köszönöm a segítséget, mert én a teljesen amatőr is, az útmutatásaid alapján fel tudtam tenni az általam kívánt méretben a képet a blogomra! Pedig életemben nem gondoltam, hogy egy ilyen kriksz-krakszba én bele fogok nyúlni egyszer és abból valami jó sül ki:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Nagyszerű! Örülök, hogy sikerült.

Moha írta... [Válasz erre...]

És mindezt úgy, hogy a számítógépguru fiammal elolvastattam a vonatkozó cikkedet, erre legyintett és azt mondta, Mama ezt nem neked találták ki...
Erre azt gondoltam, hogy azért annyira béna nem lehetek, ha ilyen jól leírtad, megpróbálom, és sikerült:))
A goldenblogon hol lehet erre a blogodra szavazni majd? A felhívásodat olvastam a gasztroboxon, onnan találtam ide. Ez egy nagyon jó segítség a hozzám hasonló teljesen kezdőknek (és angolul csak kicsit tudóknak),és nem kell folyton a családtagot/szomszédot kérlelni, hogy segítsen.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Ha élő lesz a szavazás, jelezni fogom.
Azt írták hétfőn kezdenek, de még mindig semmi!
Szóval a kölyök lebecsülte a képességeid IT vonalon :DDD

Moha írta... [Válasz erre...]

Hát igen, néha nem gondolja, hogy elég szívós és motivált vagyok, hogy megtanuljak valami újat.
Ha gond van szólok neki ugye, jön, félrelök, leül, pötyög-kattint, és azt mondja, hogy nem kell tudnom mit csinált:) De azért már egy csomó mindent megtanított, van türelme, csak most még vizsgaidőszak van és tanul.

Megjegyzés küldése

Text Widget

Magyar nyelvű Blogger helpblog

-