Keresés a blogban

2010. május 11.

Custom domain name on Blogger 1. - Saját domain név - Alias név

Felmerülhet az az igény, hogy a blogunknak egyéni nevet adjunk, amely rövidebb, mint a blogspotos név és egyéni, csak a mi blogunkhoz köthető.
Ez a lépés két részből tevődhet össze:
- egyéni név vásárlása
- saját tárhely vásárlása
A saját tárhelynek sok előnye van, itt tárolhatjuk a bloghoz tartozó összes fájlt, ha komolyabb weboldalt szeretnénk, mindenképpen ajánlott ez a lépés.
Megoldható azonban a Bloggeres blogokhoz tárhely hozzárendelése vásárlás nélkül is, pl. Picasa a képeknek, Google Webhelyek, Dokumentumok a fájloknak, sőt ingyenes online tárhelyek is vannak. Amennyiben nem szeretnénk elköltöztetni a blogot a Bloggerről, és a tárhely hozzárendelések is megfelelnek nekünk, akkor elegendő a saját név megvásárlása.

A domain név két részből áll: azonosító név és kiterjesztés.

Az azonosító a bloghoz rendelt, általunk választott karaktersorozat, általában az angol abc kisbetűiből, számokból, kötőjelből állhat (most az ékezetes domain nevekről nem beszélünk). A legjobb, ha utal a blog tartalmára, tartalmaz kulcsszót, lehetőleg rövid és könnyen megjegyezhető (ezek nem kőbe vésett szabályok).
Elterjedt szokás, hogy a blogspotos azonosítót választjuk egyéni névként. Pl. a http://bloggerazonosito.blogspot.com/ név helyett a http://bloggerazonosito.net/ lehet választani. Így a blogunkra kereső továbbra is megtalálhat minket, zökkenőmentesebb az átállás. De lehetséges az is, hogy teljesen más nevet válasszunk. A Blogger ugyanis automatikusan át fogja irányítani a régi néven keresőket az új névvel ellátott oldalra.
Valójában a blognak nem is változik meg a neve, igazándiból az történik, hogy a megvásárolt nevet "húzzuk rá" a régi nevünkre, azzal a kiegészítéssel, hogy a böngésző címsorában is az új név fog látszani. Ezt a módszert alias névnek nevezzük.

A kiterjesztés számtalan lehet. Vannak kiterjesztések, amelyek területekre utalnak (országok), vannak kiterjesztések, amelyek az oldal tartalmára utalnak (PL. .biz üzleti, .edu oktatási stb.), és vannak általános kiterjesztések (pl. .net vagy .info stb.). Ezek általában 2-3 karakterből állnak, de van négy karakteres is ( .info). Ma már abban sem lehetünk biztosak, hogy pl. a .us kiterjesztés amerikai honlapot takar, akár mi is választhatunk más országra utaló nevet (pl. http://www.del.icio.us/ oldal nem az ország miatt, hanem azért választott .us kiterjesztést, mert összeolvasva az egész nevet egy értelmes angol szót kapunk).

Ezek után, ha eldöntöttük, egyéni nevet fogunk rátenni a Bloggeres blogunkra, meg kell vásárolnunk azt.
Választunk nevet, majd kiterjesztést. Ezek után meg kell tudnunk, hogy valaki regisztráltatta-e magának már ezt a nevet valahol a világon. Sok online domainnév ellenőrző létezik, magyar nyelvű és angol nyelvű egyaránt. Ha a név foglalt már, érdemes több kiterjesztéssel is rákeresni, mert elképzelhető, hogy .hu-val foglalt, de .net-tel még szabad. Továbbá érdemes több nevet is tartogatni a tarsolyunkban, hogy találjunk szabadot közülük.
Több domain checkert is nézzünk, mert nem mindegyik tud minden kiterjesztésre keresni.
.hu nevekre jó pl.: http://www.interware.hu/index.php?menuid=93
Egyéb kiterjesztésekre pl.: http://www.checkdomain.com/
Sok kiterjesztést tud, és még a regisztráló adatait is mutatja pl.: http://www.whois.net/ vagy http://www.allwhois.com/
és még számtalan.

Ha találtunk egy nekünk megfelelő nevet, amely szabad is, akkor regisztráltatnunk kell, és a díjat meg kell fizetnünk. Ezt külön az e tevékenységre szakosodott informatikai vállalkozások végzik, tőlük kell megrendelni és ők fogják a regisztrációs eljárást elvégezni. Világszerte rengeteg cég végzi ezt, magyar és külföldi cégtől egyaránt kérhetünk regisztrációt.

A Bloggerben van olyan opció, hogy magától a Google-től kérünk ilyen eljárást, de azt nem a Google maga végzi, hanem szerződött néhány külföldi céggel, és azok regisztrálnak. Ennek nyilván az az előnye, hogy ők már eleve tudni fognak segíteni, hogyan kell a Blogger blogra a nevet rátenni, a hátránya viszont az, hogy csak bizonyos kiterjesztésű neveket kérhetünk - és ezek között pl. a .hu nevek nincsenek közte.
Ha nem a Google-től kérünk regisztrációt, akkor válasszunk egy céget. Nekünk célszerű magyar cégtől regisztrációt kérni. Legtöbb vállakozás azonban csak akkor regisztrál, ha egyúttal tárhelyet is vásárolunk tőlük. Így tehát találnunk kell olyan céget, aki tárhelyvétel nélkül is vállal névregisztrálást. Sok ilyen található, pl.:
http://www.hostmax.hu/
http://www.silihost.hu/
stb.

A név megrendelést interneten intézhetjük. A kiválasztott szolgáltató weblapján biztosan van online megrendelő űrlap, ezt kitöltjük, választunk fizetési módot (átutalás a legjobb, mert azt azonnal látni fogják) és elküldjük a megrendelést. Fogunk kapni egy nyugtázó emailt, egy összeget, amelynek a befizetését kérik. Ha az összeget átutaltuk, 1-2 napon belül a szolgáltató már látja, hogy fizettünk, és azonnal elindítja a regisztrációs eljárást.

A .hu nevek ilyenkor 2 hétig parkolópályára kerülnek, azaz egy várakozási listára. Ez azt jelenti, hogy van egy lista arról, hogy egy .hu nevet megigényeltek. Ezt a listát online bárki megnézheti itt: http://www.domain.hu/domain/varolista/abc.html, és kifogást emelhet, pl. elővásárlási jogot kérhet a névre. Ez azért van így, hogy egy olyan nevet, amely valakire jellemző más ne igényelhessen meg pl. nyerészkedés céljából. Ha a két hét alatt nincs kifogása senkinek, akkor a név a birtokunkba kerül. Ha van kifogás, akkor erről értesítenek minket, és egy Tanácsadó testülethez kerül döntésre a dolog.
Más kiterjesztéseknél ez a várakozási lista nincs, két-három napon belül beregisztrálják nekünk.
Ha a regisztrálás megtörtént, erről értesítést fogunk kapni, és innentől használhatjuk 1 vagy két évig - ez névtől függő. A név díja általában 3000 Ft körüli összeg, melynek befizetéséről vagy megkapjuk a számlát postán, vagy elektronikus számlát nyomtathatunk ki a szolgáltató weboldalán (amely az archivált fájllal együtt érvényes hivatalos helyek felé is).

Folytatás következik...
Ha tetszett és segített neked ez a poszt, kérlek lájkold ezt az oldalunkat is:
LÁJKOLOM
Köszönöm. Wise Lady

1 megjegyzés:

Sweeter-Home írta... [Válasz erre...]
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Megjegyzés küldése

Text Widget

Magyar nyelvű Blogger helpblog

-