Keresés a blogban

2010. szeptember 26.

Fonts for Web - Betűtípusok a weben

Az internet dokumentumok által használt betűtípusok olyan családok, amelyek minden felhasználó gépére alapból telepítve vannak. (Betűtípus telepítése itt.) Egy adott típussal írt szöveget ugyanis csak akkor lát a felhasználó olyannak, amilyennek te meghatároztad, ha a font a gépén telepítve van. Így aztán meghatározták a fontok azon körét, amelyek minden gépre az operációs rendszerekkel eleve feltelepülnek. Így ezeket rendelve a weblapodhoz, azt bárki ugyanolyannak fogja látni, bárhol is olvassa. Ezek az úgynevezett Default font-ok.
Pl. egy része ennek a listának így néz ki:
•Arial
•Courier New
•Times New Roman
•Symbol
•Wingdings
•Microsoft Sans Serif
•Segoe UI
•Tahoma
stb.
Ezek az általunk használatos típusok, van ilyen lista a kínai, indiai, arab, kelet-ázsiai stb. írások számára is.
A helyzetet az is bonyolítja, hogy még az általánosabb típusok között is vannak olyanok, amelyek nem minden operációs rendszeren láthatók. Van, ami csak Windows, van ami csak Machintosh op. rendszeren látszik.
Pl. a Terminal típus csak Win, a Textile pedig csak Mac alatt látszódik.
Sőt, fokozódik a helyzet azzal, hogy van olyan betűtípus, amely még a használt böngészőtől is függ.

Összefoglalva: megtervezed a weblapod, és tetszik egy betűtípus, feltelepíted a gépedre, és ezt használod az oldaladon. Te így látod. Az olvasóid azonban csak akkor látják ugyanilyennek, ha náluk is telepítve van ez a font. Ha nincs, akkor az ő számukra a legáltalánosabb betűtípussal (pl. Sans Serif) jelenik meg az oldalad.
Általánosan használt technika, hogy az adott részhez (pl. poszt címe stb.) több betűtípust adunk meg, elöl áll a legkevésbé általános. Így, akinek telepítve van, a legelsővel látja, akinek nincs, az a másodikkal stb., és az utolsónak megadott mindig olyan, amelyet mindenki láthat. Vagyis az oldalad mindig olvasható, de nem mindenki látja ugyanolyannak.

Pl. így:
font: 15px Arial, Tahoma, Verdana, sans serif;

A weboldalak által használható betűtípusok megfelelnek néhány általános szabálynak is. Általában azt mondjuk, hogy a betűtípus legyen határozott kontúrral rendelkező, lehetőleg ne legyen "talpas", jól olvasható, szellős legyen.
 
Mindezek után érthető, hogy a legtöbb weboldalt olyan betűtípussal szerkesztenek, amely minden op. rendszerben, minden böngészőben, mindenki gépén működik.
Így nem túl sok lehetőség marad, azaz a honlapok és blogok gyakorlatilag egyformán néznek ki, ebből a szempontból.
 
Vannak olyan fogások, amellyel elérhetjük, hogy más betűtípust is használhassunk. Ha van az oldalunkhoz tárhelyünk, egyszerű dolgunk van. Oda feltesszük a betűtípust, és onnan "meghívjuk" az oldalhoz.
A blogoknak azonban álatalában nincs tárhelye, és egy ingyenes tárhelyről kockázatos lehet a fontot meghívni.
 
Folytatása következik...
Ha tetszett és segített neked ez a poszt, kérlek lájkold ezt az oldalunkat is:
LÁJKOLOM
Köszönöm. Wise Lady

3 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Hello!

Hogyan tudom meghívni a fontot a weboldalamhoz ha van tárhelyem?
A választ előre is köszi.

Sieroy

Ami írta... [Válasz erre...]

Én várom a folytatást! A betűtípus beállításánál találtam egy "normál" felsorolást, és egy internetes betűtípus halmazt. Hogy tudom eldönteni, hogy mi látszódhat máshol is (pl. Calibri?)

Több betűtípust hogy lehet megadni?

Névtelen írta... [Válasz erre...]

@Névtelen

@font-face{
font-family: 'DroidSans';
src: url('../fonts/DroidSans.ttf') format('truetype');
}

Utána így lehet meghívni:

p {
font-family: "DroidSans";
}

Megjegyzés küldése

Text Widget

Magyar nyelvű Blogger helpblog

-