Keresés a blogban

2010. május 15.

Custom domain name on Blogger 2. - DNS beállítások


Ha sikerült az általad kiválasztott nevet egy szolgáltatóval beregisztráltatnod, akkor innentől bármely tárhelyhez használhatod. Tárhelyet szintén vásárolni kell valamelyik szolgáltatónál. A legideálisabb, ha ugyanannál, akinél a nevet kérted, így semmi dolgod, ők be fogják állítani a megfelelő módon. Lesz egy admin felületed, ahol dolgozni tudsz, illetve FTP kapcsolatot is létesíthetsz a tárhellyel.

Ha nem szeretnél tárhelyet venni, hanem egy létező weboldalra akarod rátenni az új nevet, az is lehetséges. Számtalan ingyen tárhely ad erre módot. Az ilyen névhasználatnál az eredeti név megmarad, csupán látszólagosan tesszük rá a blogra az újat (alias név).
Bármelyik módon is szeretnéd használni, a névhez be kell állítani úgynevezett névszervert (névszervereket). Ezek beállítását neked kell kérned attól a szolgáltatótól, akitől a nevet vetted, ők ezt mindig elvégzik, hisz ez a regisztrációhoz tartozik. Amíg a név a birtokodban van, át is viheted más weboldalra és tárhelyre, ilyenkor mindig új beállítást kell kérni. A szolgáltató meg fogja kérdezni tőled a névszerver nevét, amely attól függ, hol van a blogod, és mindig ott lehet megtudni, ahol a nevet fel akarod használni (valahol ki van írva).
A nevet először a www előtaggal együtt hozzárendelik a blogodhoz, majd az előtag nélküli nevet hozzárendelik az előtaggal rendelkező névhez. Így az is rád talál, aki www nélkül gépeli be a blog URL címét a böngészőjébe.

A Blogger esetén a következő beállítást kell kérni:
CNAME rekord hostname:
ghs.google.com

Az A rekordok IP címe:
216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21
Ezeket az információkat kell a szolgáltatód felé elküldened, aki a DNS beállításokat ezek alapján el fogja végezni. (Én a Blogger Buzz-ban találtam meg ezeket).

Tapasztalatom szerint elég a CNAME rekordot beállítatni ("A" rekord nem kell), mert a www nélküli nevet te fogod a blogodban hozzárendelni. De azért küldj el mindent, majd ott tudni fogják.

Folytatás következik...
Ha tetszett és segített neked ez a poszt, kérlek lájkold ezt az oldalunkat is:
LÁJKOLOM
Köszönöm. Wise Lady

7 megjegyzés:

jangamen írta... [Válasz erre...]

szia! lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban. Én rendeltem .hu domaint, amit úgy kértem, hogy a blogger címre irányítson át. (hokum.hu) (hookum.blogspot.com). Akiknél regisztráltattam a domaint, azok viszont nem tudták megcsinálni -fogalmuk nem volt hogy kell beállítani szvsz- hogy rendesen át legyen irányítva, így egy scripttel lett megoldva, aminek azonban rengeteg hibája van. Nem lehet linkelni (minden bejegyzésnél csak www.hokum.hu van a címsorban), nem lehet favicon-t tenni, de a legnagyobb baj, hogy nem inexeli a kereső sem. Ezek szerint akkor mégiscsak megoldható a dolog? Milyen információkat kell elküldenem a szolgáltatónak és nekem kell valamit állítanom? Biztosra akarok menni, mert nem lenne szerencsés ha nem lenne elérhető az oldal napokig. Köszönöm a segítségedet!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Ezeket az információkat küldd el, amit leírtam.
CNAME rekord host name
A rekordok IP címe
Nekem mindhárom blogomra rátették és jól működik.
Tehát a www.hokum.hu nevet hozzárendelik a ghs.google.com -hoz, a www nélküli nevet (hokum.hu) hozzárendelik a www címhez.

jangamen írta... [Válasz erre...]

és ezen felül nekem akkor a bloggeren belül nem kell állítanom semmit? (ergo a bloggeren belül nem kell megadnom az új domain nevet?) Csak ennyit kell nekik elküldenem? :

"CNAME rekord hostname:
ghs.google.com
Az A rekordok IP címe:
216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21"

És kész is?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

De igen, azt a 3.részben leírom holnap.

jangamen írta... [Válasz erre...]

akkor azt még megvárom. akkor csak ennyit kell elküldenem a szolgáltatónak. Köszönöm a segítségedet, angyal vagy.

Unknown írta... [Válasz erre...]

fejlemények: elküldtem a domainszolgáltatónak amit írtál, ma délben ezt a választ kaptam:

"Átirányítottuk a www.hokum.hu-t az Ön által megadott A rekordra, a
hokum.hu-t pedig CNAME rekorddal a ghs.google.com-ra.
8 óra a frissülési idő. Próbálja majd ki, melyik a jó. Ha utána sem jó
semelyik, akkor még 2 ingyenes lehetősége van az átirányításokat tesztelni."

Nos azóta 10 óra eltelt, de a hokum.hu-ra még mindig 403 Forbidden hibát dob. (blogspotnál nem állítottam át www.hokum.hu-ra, mert akkor a blogspotos címen SE megy az oldal.) :(

Wise Lady írta... [Válasz erre...]

Ezt pont fordítva csinálták nekem. A www-t irányították a ghs.google.com -ra. Az A rekordokról meg azt mondták, hogy nem teszik fel az IP címekre, mert azok változó címek.
A www nélküli nevet én rendeltem hozzá a www-s névhez, az irányítópultban.
Érdekes a szolgáltatód hozzáállása. Nekem addig csinálták, míg jó lett, és még a Google Helpet is átolvasták.

Szóval még egyszer, ahogy a posztokban is írtam:
www.hokum.hu hozzárendelni a ghs.google.com-hoz.
Vársz egy napot, aztán te az irányítópultban beállítod az új nevet, és közben a www nélküli nevet hozzárendeled a www-s névhez.

Megjegyzés küldése

Text Widget

Magyar nyelvű Blogger helpblog

-